Vaak zien we een eetstoornis (voedings- en lichaamsgerichte coping) als iets dat ons leven overneemt, als een indringer die alles moeilijker maakt. Maar wat als we het eens van een andere kant bekijken? Wat als jouw eetstoornis (voedings- en lichaamgerichte coping), hoe pijnlijk ook, een leraar is die je iets wil leren? Het klinkt misschien gek – waarom zou je willen leren van iets dat je zoveel pijn doet? Maar juist daar zit vaak een waardevolle boodschap verstopt.
Deze coping is niet zomaar ontstaan. Het kan een manier zijn om om te gaan met gevoelens die te groot of te overweldigend lijken. Misschien voelde je je ooit machteloos, onveilig, of ongezien. Het beheersen van eten of van je gewicht, werd een manier om grip te krijgen. Of misschien ben je juist gaan overeten en werd eten jouw vlucht, jouw manier om even niet met pijn of andere moeilijke gevoelens te hoeven dealen.
Wat je kunt leren:
- Welke gevoelens probeer ik te onderdrukken? Vaak wijst je eetstoornis je op emoties die je liever niet wil voelen. Door deze gevoelens te onderzoeken, kun je leren ze er te laten zijn zonder ervoor weg te lopen.
- Waar voel ik me tekortschieten? De innerlijke criticus die in velen van ons leeft, vertelt je misschien waar je denkt niet goed genoeg te zijn. Maar klopt dat wel? Hoe heeft deze overtuiging kunnen ontstaan?
Door stil te staan bij deze vragen, ontdek je dat je eetstoornis eigenlijk signalen afgeeft: "Hier mag je nog wat helen."
Jouw eetstoornis als spiegel
Je eetstoornis kan dus als een spiegel werken. Het laat je zien waar jouw pijnpunten liggen, maar ook waar je kracht zit. Want als je in staat bent om met zoveel doorzettingsvermogen jezelf te pijnigen en je behoeftes te ontkennen, wat zou er dan gebeuren als je datzelfde doorzettingsvermogen inzet voor je herstel?
Diezelfde kracht die je gebruikt om jouw eetstoornis in stand te houden, zou je ook kunnen gaan inzetten om stap voor stap te helen.
Daarbij is het belangrijk om niet alleen aan de slag te gaan met je gedachtes, maar ook met jouw lijf. Mensen die worstelen met een eetstoornis zijn de connectie met hun lichaam namelijk vaak kwijtgeraakt, terwijl jouw lichaam een ontzettend belangrijke en waardevolle boodschapper is. Je lichaam communiceert constant met je. Herstellen van een eetstoornis betekend dan ook dat je de connectie met je lichaam moet gaan herstellen. Je mag opnieuw gaan leren verbinding te maken met de signalen die je lijf je geeft.
De uitnodiging
Een eetstoornis wijst je vaak de weg naar wat geheeld wil worden. Het vraagt je om dieper te kijken. Wat zit er onder het perfectionisme, de angst, of de schaamte? Wat zit er onder jouw pleasegedrag? Waar en wanneer heb jij geleerd om jezelf weg te cijferen?
Jouw herstelproces kan een uitnodiging zijn om je eigen grenzen te gaan voelen én aan te kunnen gaan geven.
Misschien heb je wel eens het gevoel dat je constant aan het vechten bent, of vraag je je af waarom jou dit allemaal overkomt? Probeer eens na te denken over wat dit jou wil leren? Dat is vaak niet makkelijk, maar alles wat je op dit ontdekkingspad tegenkomt, kan jouw leven veranderen.
