Eetstoornissen beïnvloeden niet alleen het individu, maar ook de mensen om hen heen, met name romantische relaties. Ik vind het dan ook belangrijk om de diepgaande impact van een eetstoornis (voedings- en lichaamsgerichte coping) op relaties en intimiteit uit te leggen, omdat een eetstoornis natuurlijk over veel meer gaat dan alleen de strijd rondom voeding, gewicht en lichaamsbeeld.
Verstoorde communicatie
Een van de eerste uitdagingen waar stellen mee te maken krijgen als een van de partners met een voedings- en lichaamsgerichte coping worstelt, is verstoorde communicatie. Vaak gaat deze coping namelijk gepaard met schaamte, schuldgevoelens en angst, waardoor het moeilijk wordt om openlijk te praten over gevoelens en behoeften. Dit gebrek aan communicatie kan leiden tot onbegrip en frustratie binnen de relatie.
Veranderingen in gedrag en emoties
Vaak ontstaan er ook veranderingen in gedrag en emoties. Het constante bezig zijn met voeding, gewicht en lichaamsbeeld kan leiden tot stemmingswisselingen en emotionele instabiliteit. Dit kan een tol eisen van de relatie, waarbij de partner zich machteloos voelt om te helpen of te begrijpen wat er gaande is.
Impact op intimiteit
Intimiteit in een relatie omvat niet alleen fysieke nabijheid, maar ook emotionele connectie. Een voedings- en lichaamsgerichte coping kan een negatieve invloed hebben op beide aspecten. Vaak gaan eetstoornissen gepaard met problemen rondom het lichaamsbeeld, wat kan leiden tot verminderd zelfvertrouwen en gevoelens van ontoereikendheid. Dit kan de bereidheid tot intimiteit beïnvloeden. Ik vond het zelf vaak enorm ingewikkeld dat ik een walging naar mijn eigen lichaam voelde en me ontzettend schaamde om mijn lichaam te tonen aan mijn partner, terwijl ik tegelijkertijd soms wel een enorme behoefte aan nabijheid had. Omdat ik me zo schaamde over mijn lichaam voelde ik me enorm gespannen als ik me letterlijk blootgaf aan de ander. Ik kon me op geen enkele manier ontspannen, wat een enorme impact had op mijn seksleven. Ik schreef hierover eerder al een blog: ik had namelijk last van vaginisme)
De rol van controle
Eetstoornissen zijn vaak gerelateerd aan de behoefte aan controle. Het rigide dieet- en bewegingsregime kan leiden tot het vermijden van sociale activiteiten, waaronder die met de partner. Dit verlies van gedeelde ervaringen kan de relatie onder druk zetten, aangezien partners zich steeds meer losgekoppeld voelen. Daarnaast kan de behoefte aan controle ook een grote rol spelen bij intimiteit: zo vond ik het bijvoorbeeld ontzettend moeilijk om te controle los te laten tijdens seks.
Steun en begrip
De grootste sleutelfactoren in het omgaan met eetstoornissen binnen een relatie is de aanwezigheid van steun, begrip en veiligheid om open te kunnen communiceren. Partners die zich bewust zijn van de complexiteit van de eetstoornis (ofwel voedings- en lichaamsgerichte coping) en die actief betrokken zijn bij het herstelproces, kunnen een cruciale rol spelen bij het bieden van emotionele steun en het aanmoedigen van professionele hulp.
Open communicatie, samenwerking en ondersteuning kunnen krachtige hulpmiddelen zijn op weg naar herstel en het herstellen van een gezonde, liefdevolle verbinding.